Coaching handler om å finne riktig nøkkel til riktig lås

AllorNothing_nøkkel

 

Som coach er jeg så utrolig heldig at jeg gis tillitten til å koble meg på et annet menneskes energi, tankemåte, kart og terreng. Jeg får lov til å bidra med spørsmål slik at dette menneske finner alle sine muligheter, løsninger og svar. Jeg elsker å lokke, lure, utfordre, undre, bekrefte, anerkjenne og heie på mine kunders utsagn og erkjennelser.  Og det å få oppleve at de undres over hva de selv plutselig sier, føler og tenker! Jeg har gjennom coachutdannelsen blitt coachet mye selv så jeg kan jeg lett sette meg inn i refleksjonene som kommer og være nysgjerrig, åpen og støttende til at ingenting er for «dumt» til å sies høyt. Den balansegangen mellom å være en ydmyk og støttende, og samtidig tørre å utfordre så kunden får den erkjennelsen og utviklingen de kom for, det er givende.

Jeg har selv erfart flere ganger at jeg har stilt et «magisk» spørsmål som nesten har vært som en nøkkel – det ene spørsmålet var det som skulle til for at brikkene falt på plass!

Jeg undres ofte, hvor kom det spørsmålet fra? Hva var grunnen til at jeg visste at jeg måtte stille akkurat det spørsmålet? Hva om jeg hadde tenkt at «det spørsmålet kan jeg ikke stille?» Da hadde jo ikke kunden fått tak i denne nøkkelen/erkjennelsen? Jeg opplever at nøkkelen til de avgjørende magispørsmålene er når jeg fullstendig «påkoblet» og når jeg stoler på intuisjonen og min egen timing.

Jeg blir så glad når kunden bare erkjenner at «JA – nå vet jeg hva jeg må gjøre og hvordan jeg må gjøre det »! Og det er det moro når de plutselig får hastverk, blir utålmodige og vil avslutte timen, så de kan få kommet i gang med alt de vil/må gjøre for å nå sitt mål, og oppleve den positive endringen de ønsker.

Da blir neste skritt som Coach å utfordre på målet, få kunden til å sette ting i system, prioritere, sette seg konkrete mål og finne motivasjonen bak målet – for en ting er å erkjenne hva må gjøres, målet er faktisk å gjøre det, også etterpå å feire velgjennomført!

Samtidig som jeg verdsetter disse magiske spørsmålene som «popper» opp, er jeg også utrolig ydmyk i forhold til makten jeg som coach er i besittelse av i form av hvilke spørsmål jeg spør, i hvilken «retning» jeg heier frem og hvilke ting jeg snapper opp og hva jeg «overser» som kanskje kunne ledet en annen vei? Så det er jeg veldig oppmerksom på og jeg avsjekker alltid med min kunde før jeg «dytter» mot en retning.

Med både magi og makt i rollen som coach er det utrolig viktig at vi ser vårt ansvar å passe på at de som kaller seg coach, vet hva de holder på med. Så min oppfordring til alle som søker seg en coach og lurer på hvilken coach skal jeg velge, er å sjekke hvilken utdannelse coachen har tatt, og ikke minst sjekke referanser fra tidligere kunder.

Mitt råd til deg som ønsker coaching er å velge en coach du finner kjemi med, da jeg mener det påvirker resultatet – og at tillitt og gjensidig respekt er avgjørende!

 

 

4 hendelser på “Coaching handler om å finne riktig nøkkel til riktig lås”

 1. Heidi Therese

  Flott beskrivelse av hva opplevelsen med coaching skal være 🙂

  1. Hei Heidi!
   Takk for din positive tilbakemelding! Glad du er enig!
   Ha en super uke! Hilsen Vibeke

 2. Bra! Liker stilen. Det handler om kjemi og evnen til å se og bli sett:-)

  1. Heisan Harald!

   Så hyggelig tilbakemelding fra deg! Det settes stor pris på!
   Ha en super dag og uke!
   Vibeke

Stengt for kommentarer.

Rull til toppen