Vanskelige valg, Ja eller nei, for og i mot, for mange tanker skaper kaos og rot!

Uavklarte situasjoner, avgjørelser og valg kan ofte føre til unødvendig energitapping. Kanskje stjeler alle tankene dine også nattesøvnen din? Når vi går og tenker for og imot og er JA den ene dagen og Nei den andre dagen stjeler det både fokus, tid og energi.

Valg og avgjørelser

Vi tar avgjørelse hver eneste dag, både bevisst og ubevisst. Noen er så enkle som hva du skal ha på brødskiven (selv om denne kan også være vanskelig nok), mens andre er av mer kompliserte slag med større konsekvenser enn å spise noe du ikke har lyst på.

Det er de avgjørelsene der konsekvensene kan være av større betydning som kan ta nattesøvnen vår. Kanskje tenker du på krevende situasjoner som har vært, er eller skal komme. Kanskje føler du deg fastlåst i situasjonen? Eller kanskje er det samvittigheten din rundt en avgjørelse du har tatt eller skal ta, som gjør at det murrer i magen.

Følelsen av spørsmåltegn på en øde øy når du har beslutningsvegring i fastslåtte situasjoner

Mine 6 steg til å ta avgjørelser og valg i fastlåste situasjoner

Jeg kan ikke fortelle deg hva du skal gjøre i dine valg og situasjoner, men jeg kan dele min lille huskeliste som jeg håper bidrar til at du fremover kan ta raskere action og komme deg videre.

Denne huskelisten er ikke ment for livets mest krevende valg/situasjoner, men mer dagligdagse avgjørelser som krever din tankekapasitet, tid og energi.

 1. Avklar situasjonen
  Hva konkret er det du står i, hva er dine tanker rundt situasjonen?
  Valg&Avgjørelser – Hva er det du skal ta stilling til og hva er det konkrete valget?

 2. Alternativer
  Hva er dine alternative muligheter i denne situasjonen og hvilke valgmuligheter har du? Skriv gjerne ned på et ark slik at du får ned alle alternative muligheter, om ting bare blir i «hodet» blir det ofte uoversiktlig og lite konkret.  Kanskje skal du sparre med en venn som ser andre muligheter enn deg selv?

 3. Aksept
  Noen ganger handler det om å akseptere den situasjon du er i. Det er ikke alltid like lett å akseptere situasjoner eller valg vi står ovenfor, men det å være bevisst på hva du kan påvirke og hva du ikke kan påvirke samt jobbe med aksept er en viktig del av prosessen for å «bli ferdig» med saken.
  Det er heller ikke sikkert at de alternativene du faktisk har, er de du ønsker deg. Vi kan gjerne ønske oss at ting var annerledes og bedre, men av og til er det ikke slik og da er det aksept av tingenes tilstand som må på plass før du kan komme deg videre.

 4. Avgjørelse
  Avgjørelsen handler om hva du skal gjøre med situasjon/valg?
  Skal du gjøre noe med det, ta action og agere? Eller skal du arkivere saken under «case closed»?

 5. Arkivere eller Agere/Action/Avvente?

  Agere & Action
  Har du tatt et valg som krever at du tar action er det tid for å lage tiltak og handlingsplan for alternativet du valgte. Når planen er klar er det bare å sette i gang med første skritt som skaper fremdrift og aktivitet. Step by step, fokusert og fremoverlent.

  Arkivere
  Velger du å ikke agere, men å arkivere så sett punktum for saken og arkiver!
  Husk også å arkivere de alternativene fra punkt 2 som du ikke velger å agere på, ellers er det lett å dvele. Sett punktum!

  Avvente
  Noen ganger det smarteste valget for situasjoner kan løse seg mens vi venter.

 6. Anerkjenne
  Et at de viktigste punktene når du har tatt valget! Klapp på skulder for avgjørelse! Anerkjenn ditt valg og anerkjenn deg selv for å ha tatt et valg!

Denne huskelisten er ingen fasit. Men blir du mer bevisst på energitapping og på å ta mer effektive valg, så vil du få mer energi.

Skulle valget vise seg helt feil, se det som nyttig læring slik at du husker å gjøre annerledes neste gang. Eller rykk tilbake til start om du har mulighet for det! 

Ønsker du en sparringspartner og hjelp med mer krevende situasjoner og valg kan du ta kontakt med meg for privat coaching

ordspill på engelsk med ordene når, hvem, hvor - alt du tenker når du skal ta et valg
Skroll til toppen