Vanskelig for å ta valg? Beslutningsvegring? Fastlåst i en situasjon? Her er noen tips fra meg til deg!

 

valg og avgjørelse

Min huskeliste ved avgjørelser, uavklarte situasjoner og valg:

Uavklarte situasjoner, avgjørelser og valg kan ofte føre til unødvendig energitapping. Kanskje stjeler alle tankene dine også nattesøvnen din?
Når vi går og tenker for/imot og er JA den ene dagen og Nei den andre dagen stjeler det både fokus, tid og energi.

Kanskje tenker du på krevende situasjoner som har vært, er eller skal komme. Kanskje føler du deg fastlåst i situasjonen? Eller kanskje er det samvittigheten din rundt en avgjørelse du har tatt eller skal ta,  som gjør at det murrer i magen……?

Jeg kan ikke si hva du skal gjøre i dine valg og situasjoner,  men jeg kan dele min lille huskeliste som jeg håper bidrar til at du fremover kan ta raskere action og komme deg videre.

Denne huskelisten er ikke ment for livets mest krevende valg/situasjoner, men mer dagligdagse valg og situasjoner som nå krever din tankekapasitet, tid og energi.

Min huskeliste ved Avgjørelser, fast låste situasjoner og valg:

 1. Avklare
  Situasjonen – Hva konkret er det jeg står i, hva er mine tanker rundt situasjonen?
  Valg&Avgjørelser – Hva er det jeg skal ta stilling til, hva er det konkrete valget ?
 2. Alternativer
  Hva er dine alternative muligheter i denne situasjonen og hvilke valgmuligheter har du? Skriv gjerne ned på et ark slik at du får ned alle alternative muligheter, om ting bare blir i «hodet» blir det ofte uoversiktlig og lite konkret.  Kanskje skal du sparre med en venn som ser andre muligheter enn deg selv?
 3. Aksept
  Noen ganger handler det om å akseptere den situasjon du er i. Det er ikke alltid like lett å akseptere situasjoner eller valg vi står ovenfor, men det å være bevisst på hva du kan påvirke og hva du ikke kan påvirke samt jobbe med aksept er en viktig del av prosess for å «bli ferdig» med saken.
  Det er heller ikke sikkert at de alternativene du faktisk har,  er de du ønsker deg. Vi kan gjerne ønske oss at ting var annerledes og bedre, men av og til er det ikke slik og da er det aksept av tingenes tilstand som må på plass før du kan komme deg videre.
 4. Avgjørelse
  Avgjørelse handler om hva du skal gjøre med situasjon/valg?
  Skal du gjøre noe med det, ta action og agere?
  Eller skal du arkivere saken under «case closed»?
 5. Arkivere eller Agere/Action?
  Agere & Action
  Har du tatt et valg som krever at du tar action er det tid for å lage tiltak og handlingsplan for alternativet du valgte. Når planen er klar er det bare å sette i gang med første skritt som skaper fremdrift og aktivitet. Step by step, fokusert og fremoverlent.
  Arkivere:
  Velger du å ikke agere, men å arkivere så sett punktum for saken og arkiver!
  Husk også å arkivere de alternativene fra punkt 2 som du ikke velger å agere på, ellers er det lett å dvele, skulle ha gjort i stedet osv. sett punktum!
 6. Anerkjenne
  Et at de viktigste punktene når du har tatt valget! Klapp på skulder for avgjørelse! Anerkjenn ditt valg og anerkjenn deg selv for å ha tatt et valg!

Denne huskelisten er ingen fasit. Men blir du mer bevisst på energitapping og på å ta mer effektive valg, så vil du få mer energi.

PS: Skulle valget vise seg helt feil,  se det som nyttig læring slik at du husker å gjøre annerledes neste gang. Eller rykk tilbake til start om mulighet for det!

Lykke til!

Klem fra Vibeke

Rull til toppen