Ansvar, et ord med både tyngde og kraft

Hva betyr ansvar for deg?

Ansvar er for meg et ord med tyngde og kraft. Det kan være tungt å bære, men også gi oss både mestring og følelsen av verdi.

Flere kunder jeg bistår kan kjenne på at de har for stort ansvar, kanskje føler de seg også alene om ansvaret og dette er krevende. Noen kunder kjenner også på følelsen av å få, eller ha for lite ansvar enten på jobb eller privat. Akkurat passe balanse mellom for lite og for mye kan ofte være det beste, men det krever at vi er bevisst på hva vi sier ja og nei til og hva vi ber om, både på jobb og privat.

Men tilbake til ordet ansvar, hva betyr egentlig ordet for deg om du skulle definere det for meg?
Hva vi legger av betydning i ord er ofte svært ulikt og det er jo her det blir ulik forventning, ofte misforståelser og uenighet. 

I coaching er målet å bevisstgjøre slike ord som vi «lett» sier, men vi definerer ikke alltid hva vi mener. Kanskje vet vi ikke helt selv hva vi mener heller og det er her jeg bistår mine kunder, med å bli tydeligere ovenfor seg selv og de rundt.

Om du spør din leder om mer ansvar, hva spør du egentlig om da?

En kunde kom til meg fordi hun slet med motivasjon i jobben sin. Hun hadde flere ganger meldt behov ovenfor sin leder om å få mer ansvar i sin stilling. Når hun kom til coachingtimen hos meg hadde hun fått mer ansvar i følge sjefens definisjon av ansvar.  Det hun selv opplevde var kun å få mer av de samme (ansvarsløse) oppgavene som hun allerede hadde. Det vil si, mer å gjøre, men ikke mer ansvar, og ergo kjente hun på enda mindre motivasjon for jobben enn tidligere.

Min jobb i coachingtimen var da å bidra til at hun definerte hva hun mente med ansvar, slik at hun fikk klarhet hva hun trengte for å bli motivert. Med ny definisjon og tydelighet ovenfor seg selv ble hun i stand til å gå til sin leder med en tydeligere bestilling.  

Ofte er vi jo ikke uenige, men vi snakker forbi hverandre pga ulikheter rundt ord og betydning.  

Nå gleder jeg meg til neste time med denne kunden for å høre hvordan det gikk!

Hvor tung eller lett er din ansvarsbyrde? Er det ditt eller andres?

Det er heller ikke til å stikke under en stol at noen av oss er mer utsatt for å ta på oss ansvar enn andre. Kanskje har vi lært fra vi var små og fått ansvar for tidlig, eller bare er mer ansvarsfulle i personlighet. Det kan være bra å være ansvarsfull,  men det kan også være krevende for den som tar på seg ansvar for alt og alle. Da er en opprydding og bevisstgjøring smart. Hva er mitt og hva er andres?

Mitt mål er alltid å ikke ta på meg mer ansvar enn jeg føler er greit å bære. Akkurat nok i sekken gir en god balanse mellom mestring, samt å føle seg verdifull. For et liv uten ansvar kan også føles lite meningsfylt.  Noen tar lett på ansvar og bærer det også lett, mens andre kan oppleve det krevende og tungt. 

Hvor går grensen for deg? Mitt tips er å tenke over og kjenne etter hva du savner av ansvar og hvor du føler kanskje på for mye? Juster, rydd opp, del ansvar med andre, be om mer eller mindre, det som blir riktig for deg! 

Skroll til toppen