«Flink pike»- eller «snill gutt»-syndromet? Hvorfor det er så vanskelig å si nei

yes, no, opportunity

Valg og avgjørelser, Ja eller nei?

Visste du at i løpet av en dag ble du stilt ovenfor et sted mellom 3.000 og 20.000 valg? Det er uhyre mange valg å ta stilling til, men også mange muligheter. Muligheter til endring, til å gjøre noe nytt og til å gjøre det du vil! Det er ikke rart at det ofte er lettere å være «flink pike» eller «snill gutt» og si ja, istedenfor å ta stilling til alle valgene, mulighetene og konsekvensene. Men mange av disse valgene går også på «automatikk». Hvor vi svarer JA eller NEi av vane og ryggmargrefleks, og ikke tenker gjennom hva vi egentlig vil svare!

"Flink pike"- og "flink gutt"-syndromet

Jeg har selv lidd av «flink pike»-syndromet og svart JA til alt og alle. Heldigvis har jeg lært å ta flere bevisste valg for meg selv og som også gir positive ringvirkninger for mine omgivelser. I jobben min som Coach er grensesetting ofte et tema. Det å bli tydeligere og tryggere i egne valg.

For en stund siden fikk jeg denne tilbakemeldingen fra en leder som har vært i caochingprosess hos meg.

«Det viktigste læringen er at jeg nå tenker meg om før jeg svarer mine ansatte. Jeg sier ikke automatisk JA til å hjelpe og da legge bort min egen jobb. Jeg har vært min egen største fiende. I stedet for å svare JA til alt og alle, har jeg nå endret strategi.

Jeg stiller nå mine ansatte spørsmål tilbake, og løser ikke lenger problemer for alle andre. Jeg bistår til å sette i gang tankeprosessen hos mine ansatte. Jeg bidrar til at de også blir tryggere og mer selvstendig. Så dette er Vinn-vinn!


Uten denne coachingen, ville jeg trolig ikke ha «våknet», men fortsatt i samme mønster. Og jeg hadde trolig blitt utbrent etter hvert. Når jeg ikke lenger svarer JA til andre får jeg også bedre tid til å planlegge bedre slik at jeg ikke lager for full timeplan. Jeg er blitt mer bevisst på å sette av mer tid til det som skal gjøres. Jeg opplever mindre stress og tidspress, og tar mer hensyn til mine egne behov.»

Denne tilbakemeldingen er ikke unik! Det er mange som har mye å hente på å endre strategi når vi står i valg!

Trenger du sparringspartner og verktøy for å bli kvitt «flink pike» eller «flink gutt»-syndromet kan coaching hjelpe deg

 

Ta et riktig valg

For du vet at når du sier JA til noe, sier du samtidig nei til noe annet?  (og omvendt).
Jeg mener selvfølgelig at vi ikke alltid skal ta hensyn til KUN egne behov og ønsker, men jeg tror allikevel at «snille gutter» og «flinke piker» har litt å gå på ved å sette sine egne ønske og behov først. Dette gir godfølelse og kan også være en form for energipåfyll. Feil valg fører ofte til at vi tenker mye på valget i ettertid, på at vi skulle ha svart annerledes, og dette tankespinnet blir en form for «energilekkasje».

I coaching finnes det flere metoder for å endre JA/NEI strategi, samt finne ut hvordan det er best for deg å prioritere og hvilke kriterier du velger ut fra. 

For valg gjelder jo ikke bare nei og ja, men også høyre/venstre, svart/hvit, kaffe/te,  +++++
Og alle disse daglige valg som gjentar seg, men som vi kanskje ikke tenker gjennom er med på å påvirke vårt liv!

Jeg har lyst til å gi deg en liten utfordring:
Dagene fremover skal du legge merke til og bli mer bevisst i dine valg. Noter hvilke muligheter du har til endring!

Kanskje trenger du å si JA til flere NEI, og til å svare flere JA med glede og ikke plikt!

Flink pike vanskelig å si nei
Rull til toppen